Laatste nieuws
Hbo’ers die de arbeidsmarkt betreden hoeven nauwelijks te zoeken naar een baan en kunnen vrijwel allemaal op hun eigen opleidingsniveau aan de slag. Die conclusie is te trekken naar aanleiding van de jaarlijkse HBO Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University, die vandaag is verschenen. Ook in voorgaande jaren bleek dat hbo’ers prima hun weg vinden op de arbeidsmarkt.
Hbo-afgestudeerden doen het in de regel nog steeds goed op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University.
Het nieuwe rapport op basis van de HBO-Monitor laat zien dat HBO-afgestudeerden meer stress ervaren in hun werk dan vóór de coronapandemie. Daartegenover staat dat werkloosheidscijfers onder deze groep relatief weinig veranderd zijn.
Het aantal hbo’ers die werkzaam zijn als zelfstandige (inclusief freelancers) is toegenomen van 2,8% in 2000 naar 5,8% in 2018.
De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het eerst sinds vijf jaar licht gestegen. In 2017 was de gemiddelde werkloosheid 3,2%, in 2018 is dat 3,6%.
Uit recent onderzoek van SCP blijkt dat vrouwen vaker hun leidinggevende positie kwijtraken bij een overgang naar een lagere functie. Op basis van cijfers van de HBO-Monitor is te zien dat het behoud van een leidinggevende functie ook onder recent afgestudeerde hbo’ers een stuk hoger ligt bij mannen dan bij vrouwen.
Dat jongeren in tijden van crisis vaker werkloos zijn dan ouderen is bekend. Maar uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt nu dat de recente economische crisis ook hun leergedrag aanzienlijk heeft veranderd.
Vandaag publiceert ROA (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) van de Universiteit Maastricht een nieuw rapport op basis van de HBO-Monitor.
Recent afgestudeerde hbo’ers evalueren sommige aspecten van hun opleiding op een andere manier dan laatstejaarsstudenten, zo blijkt uit een gemeenschappelijke analyse van gegevens van de Nationale Studenten Enquête (NSE) en de HBO-Monitor, uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.
HBO’ers die tijdens hun studie een tijdje in het buitenland zijn verbleven gaan relatief vaak na hun studie in het buitenland werken.
De werkloosheid onder afgestudeerden uit het hbo-kunstonderwijs betrof in 2016 slechts 3,1 procent; fors lager dan het hbo-gemiddelde van 5,0 procent. Het aandeel werkloze kunstenaars ligt daarmee op het laagste niveau van de afgelopen twintig jaar.
Ondanks de bezuinigingen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in de zorg, zijn de arbeidsperspectieven van net afgestudeerden in de gezondheidszorg erg gunstig. Afgestudeerden komen relatief snel aan een baan, veelal in de eigen of een verwante richting, en de werkloosheid is het laagst van alle hbo-sectoren. Bovendien is de verwachting dat de werkgelegenheid zal blijven toenemen.
De arbeidsmarktpositie van afgestudeerde kunstenaars verbetert in de eerste jaren op de arbeidsmarkt sterk. Zo concludeert het rapport 'Van startende kunstenaar tot gevorderde: De loopbaanontwikkeling van kunstenaars in de eerste vijf jaren na afstuderen'.
De uurlonen van recent afgestudeerde pabo’ers zijn in 2016 tot dichtbij het hbo-gemiddelde genaderd, zo geven hbo-alumni aan in de jaarlijkse HBO-Monitor. Waar de uurlonen voor pabo’ers jarenlang fors achterbleven bij het hbo-gemiddelde, in 2013 zelfs bijna 10 procent lager, betreft het verschil in 2016 nog maar 1 procent.
De werkloosheid onder afgestudeerden van de lerarenopleidingen blijft afnemen, zo blijkt uit recente cijfers van de HBO-Monitor. Deze daling is in lijn met de lerarentekorten die (naar verwachting) in de komende jaren verder blijven oplopen.
De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het derde jaar op rij gedaald van 7,3% in 2013, 6,5% in 2014, en 5,5% in 2015 naar 4,6% in 2016. De daling geldt voor zowel voltijd, deeltijd als duaal afgestudeerden.
Onder de kop Leraren, neem ontslag, bij de Albert Heijn verdien je meer, hekelde Trouw-columnist René Kneyber op 22 maart het gebrek aan bereidheid van de politiek om meer in het onderwijs te investeren. Binnenkort zijn er 10.000 leraren extra nodig, en die zijn niet te vinden.
De afgelopen jaren is het aandeel hbo-afgestudeerden dat doorstroomt naar de universiteit afgenomen, zo bleek onlangs uit onderzoek van de Onderwijsinspectie.
Afgestudeerden die ruim een jaar na diplomering werkloos waren, zijn in het overgrote merendeel van de gevallen vijf jaar na afstuderen ‘gewoon’ werkend. Zo volgt uit het onderzoek 'Van starter tot gevorderde'.
De vooruitzichten voor afgestudeerde hbo’ers zijn goed. Dat blijkt uit de HBO-Monitor die in 2015 voor het eerst afgestudeerden niet alleen anderhalf jaar, maar ook vijf jaar na diplomering ondervroeg over hun ervaringen.
„De economie trekt weer aan, dit begint een positieve uitwerking te hebben op de arbeidsmarkt”, zegt Barbara Belfi van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University.
De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het tweede jaar op rij gedaald. De afgestudeerden vinden niet alleen eerder werk, maar ook meer afgestudeerden dan voorheen werken op hbo-niveau of hoger. Dit blijkt uit de nieuwe HBO-Monitor.