Veelgestelde vragen

Om je nog beter van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde algemene vragen en bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat is de Kunsten-Monitor?

De Kunsten-Monitor is een jaarlijks onderzoek onder alle afgestudeerde hbo’ers aan de kunstenopleidingen. Het geeft inzicht in de (arbeidsmarkt)positie van afgestudeerden en laat zien in hoeverre opleidingen hun studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.


Over wie gaat de Kunsten-Monitor?

De Kunsten-Monitor richt zich op álle afgestudeerde hbo’ers aan de kunstenopleidingen. Dus zowel voltijd-, deeltijd- als duale studenten die een bachelor of master hebben afgerond. Voor afgestudeerden uit andere opleidingsrichtingen is de HBO-Monitor ontwikkeld.


Wanneer wordt de Kunsten-Monitor uitgevoerd?

Afgestudeerden worden in de herfst - ongeveer anderhalf jaar na het behalen van hun diploma - benaderd voor deelname aan de online vragenlijst. Gediplomeerden uit studiejaar 2019/2020 worden dus benaderd in de herfst van 2021, gediplomeerden uit 2020/2021 in de herfst van 2022 enzovoorts.


Wie voert de Kunsten-Monitor uit?

Onder auspiciën van de Vereniging Hogescholen voeren het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht de monitor jaarlijks uit. Het veldwerk wordt uitgevoerd door DESAN Research Solutions.


Wat levert de Kunsten-Monitor op?

De Kunsten-Monitor levert een schat aan informatie op, bijvoorbeeld over hoe afgestudeerden over hun opleiding denken, wat hun baankansen zijn, in welke functies zij terechtkomen en over welke kennis en vaardigheden zij beschikken. Deze informatie kan bijvoorbeeld benut worden door toekomstige studenten om een opleiding te kiezen, door hogescholen om voor te lichten of te benchmarken, of door beleidsmakers om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te monitoren.


Wat is het verschil tussen de HBO-Monitor en de Kunsten-Monitor?

De HBO-Monitor en de Kunsten-Monitor zijn op veel punten vergelijkbaar, maar kennen verschillen in nadruk. De Kunsten-Monitor is in samenwerking met het kunstenveld specifiek ontwikkeld voor (afgestudeerden uit) het kunstonderwijs. Dit betekent dat er vragen zijn opgenomen die alleen voor deze specifieke sector relevant zijn. Wel wordt de Kunsten-Monitor ook benut voor de resultaten in de HBO-Monitor.


Wat is het bereik van de HBO-Monitor en de Kunsten-Monitor?

Op dit moment werkt ongeveer 90 procent van alle Nederlandse hogescholen mee aan de HBO-Monitor c.q. Kunsten-Monitor. Alle afgestudeerden van deze hogescholen worden benaderd om deel te nemen aan het onderzoek. Ongeveer 40 procent van hen heeft de vragenlijst ingevuld, oftewel meer dan 20.000 afgestudeerden.

Ik heb een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan een vragenlijst, waar kan ik deze invullen?

Heb je een uitnodiging gekregen voor de Kunsten-Monitor en wil je meedoen? Dan kun je van eind september tot en met begin januari de vragenlijst invullen! Je inloggegevens vind je in de uitnodigingsmail.


Ik wil niet meedoen aan de vragenlijst, hoe kan ik mij afmelden?

Als je niet mee wilt doen en geen berichten meer wilt ontvangen, kun je je afmelden door een mail te sturen naar hbomonitor@desan.nl. Vergeet niet je inlogcode in de mail te zetten!


Ik ben deeltijdstudent, is de vragenlijst dan ook op mij van toepassing?

Ja, ook deeltijdstudenten behoren tot de doelgroep van de Kunsten-Monitor.


Ik ben masterstudent, is de vragenlijst dan ook op mij van toepassing?

Ja, ook masterstudenten behoren tot de doelgroep van de Kunsten-Monitor. Voor hen is een specifieke vragenlijst ontworpen.


Wat zijn de baankansen voor mijn opleiding?

Op deze website van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarktonderzoeken vind je meer informatie over de arbeidsmarkt- en baankenmerken die bij jouw HBO-opleiding horen.


Het lukt mij niet om toegang te krijgen tot de vragenlijst, de link werkt niet. Wat moet ik nu doen?

De link werkt niet wanneer deze in het zoekveld van Google wordt ingevoerd. De link dient in de adresbalk van de browser gezet te worden voor de vragenlijst. Van eind september tot en met begin januari ga je via de onderstaande link direct naar de vragenlijst.

https://kuo.desan.nl


Ik ben uit de vragenlijst ‘gegooid’ en kan niet meer inloggen.

Wanneer je foutief uit de vragenlijst bent gegaan, dien je 10 minuten te wachten voordat je weer in de lijst kunt inloggen. Na 10 minuten is de lijst weer toegankelijk.


Ik ben pas afgestudeerd aan het hbo, maar heb geen uitnodiging ontvangen, hoe kan dat?

Afgestudeerden krijgen ongeveer anderhalf jaar na het behalen van hun diploma een uitnodiging per brief. Waarschijnlijk zul je deze brief dus nog krijgen. Is dit niet het geval en wil je graag meedoen, neem dan contact met ons op.


Hoe komen jullie aan mijn e-mailadres?

De hogeschool waaraan je bent afgestudeerd werkt mee aan de Kunsten-Monitor en heeft daarom jouw e-mailadres beschikbaar gesteld Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je uit te nodigen voor de enquête en eventueel om je te informeren dat je een prijs gewonnen hebt. Daarna worden alle adressen vernietigd, tenzij zij je zelf aangeeft mee te willen doen aan vervolgonderzoek.


Waarom zou ik meedoen?

Door deel te nemen aan de Kunsten-Monitor heb je niet alleen de kans om jouw mening te geven over je hbo-opleiding, je helpt toekomstige studenten bovendien bij hun studiekeuze! Door informatie van afgestudeerden te verzamelen, kunnen we bijvoorbeeld inzicht krijgen in de baankansen en de mate waarin opleidingen studenten goed voorbereiden op de toekomst. Bovendien maak je kans op €500!


Wanneer wordt de prijs verloot?

In juli wordt de prijstrekking verricht en wordt de winnaar benaderd. Dit doen wij via het e-mailadres waar wij de uitnodigingsmail naartoe hebben gestuurd.


Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Alle verzamelde vragenlijstgegevens worden natuurlijk zeer zorgvuldig verwerkt en alléén gebruikt voor de Kunsten-Monitor/ HBO-Monitor. Ook zullen gegevens nooit tot personen herleidbaar zijn. Wil je zien hoe jouw voorgangers de Kunsten-Monitor / HBO-Monitor hebben ingevuld? Bekijk dan de resultaten.

Onze hogeschool doet nog niet mee aan de Kunsten-Monitor. Kan dit alsnog?

Jazeker. Neemt uw hogeschool nog geen deel, maar bent u wel geïnteresseerd? Neemt u dan vrijblijvend contact op met de onderzoekers. Zij gaan graag met u in gesprek.


Wanneer ontvangen we de instellingsrapportage?

De uitgave van de rapportage aan de instelling vindt begin april plaats, zodat de hogeschool voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op een eventueel bezoek van de auditcommissie in het kader van de accreditatie. Bekijk de meest recente versie van de instellingsrapportage.


Kunnen andere hogescholen onze resultaten zien? Of wij die van andere hogescholen?

Sinds 2011 worden de instellingsrapportages beschikbaar gesteld via een beveiligde omgeving (portaal met wachtwoord). De resultaten van uw hogeschool zijn dan ook alléén door uw hogeschool in te zien, tenzij u er zelf voor kiest deze met derden te delen.


Kunnen wij nog iets doen om de respons te verhogen?

Er zijn verschillende manieren om de respons te bevorderen. Denk aan het actualiseren van het adressenbestand van alumni. Maar bijvoorbeeld ook door studenten er bij het afstuderen op te wijzen dat hun hogeschool participeert in de Kunsten-Monitor en hen te vragen deel te nemen. Herinner alumni hier vlak voor de dataverzameling nog eens aan via alumniwebsites en dergelijke.